Hoe verloopt een behandeling


Haptotherapie is praktisch en gericht op ervaren en beleven. Een sessie wordt ingevuld met een deel gesprek en een deel in oefenvorm of aanraking.

We hebben verschillende mogelijkheden om je met je gevoel in contact te brengen. Centraal binnen alle werkvormen is om je te laten ervaren wat je voelt, dit serieus te nemen en hoe je dit om kunt zetten naar passend gedrag.

We gaan uit elkaar halen wat je hoofd zegt ( bijvoorbeeld verwachtingen, verantwoordelijkheid en beredeneringen ) en wat je gevoel zegt. Zodat je meer bewuste keuzes kunt gaan maken.

Werkvormen:

Gesprek:

In de gesprekken bespreken we wat je tegen komt in het dagelijks leven. Mijn vragen zijn gericht om meer inzicht te krijgen in patronen die zijn ontstaan. Om ook de gevoelens die erbij naar voren komen, te durven ervaren, dat het er mag zijn.

Oefenvormen:

We hebben allemaal onze eigen manier van omgaan met onszelf binnen relaties met anderen. De ene mens wil het liefst iedereen dichtbij hebben en zoveel mogelijk samen doen, de ander is gewend om alles zelf te doen en niemand om hulp te vragen.  Elke manier heeft zijn eigen kwaliteit en een valkuil. Immers... als je gewend bent om vooral met een ander bezig te zijn, kun je onderweg jezelf kwijtraken. Ben je een harde werker, dan ben je goud waard voor je werkgever, maar is het voor je priveleven niet altijd even goed. Ben je zorgend, dan kan het soms lastig zijn om eigen keuzes te maken die niet altijd prettig zijn voor een ander. Ben je heel zelfstandig, dan kan het inhouden dat je te lang in je eentje blijft ploeteren. Dit kan heel veel energie kosten.

Door praktische oefeningen ga je ervaren hoe je omgaat met jezelf en de ander, wat je makkelijk afgaat en waar je moeite mee hebt. Samen onderzoeken we wat de overeenkomsten zijn tussen de oefeningen en je echte leven. Deze bewustwording levert vaak al veel op. Daarnaast onderzoeken we welke mogelijkheden je hebt om op een andere manier om te gaan met situaties waar je op vast loopt.

 

Aanraking

Binnen deze werkvorm is het de bedoeling om aan den lijve te ervaren hoe je reageert op aanraking, op contact. Om stil te staan bij wat het oproept. Hoe reageert je lichaam als het veilig en prettig is? Hoe reageert je lichaam onder druk? Hoe reageer je op afstand en nabijheid, open je jezelf of sluit je af? Voelt je lichaam verstrakt of zacht? In welke maat ben je gericht op de buitenwereld? Kun je en wil je je verbinden met een ander of sluit je je af? Wat levert je dat dan op?

Via aanraking wordt helder hoe je lichaam je dingen probeert duidelijk te maken, welke signalen het afgeeft. Spanningen worden gevoeld en je kunt oog krijgen voor je behoeften, voor wat je nodig hebt. Je wordt je je meer bewust van wat goed voelt en wat niet. Centraal staat altijd de vraag hoe jij de aanraking ervaart en hoe jij die ervaring vertaalt in een reactie. Via de aanraking merk je aan je lichaam hoe je reageert op contact met anderen die dichtbij komen en wat je hierin nog kunt ontwikkelen om meer in balans te komen. Durf je steun te vragen? Geef je je grens aan? Kun je het gevoel toelaten dat je er mag zijn?

Spanningen kunnen te maken hebben met onverwerkte emoties, maar ook met behoeften die niet worden ingevuld. of dingen die je eigenlijk zou willen, maar niet doet. Ik denk dan bijvoorbeeld aan behoefte aan rust, warmte, voelen dat je goed bent, geborgenheid, emoties niet toe durven laten of je niet kunnen uiten. Soms heeft het ook te maken met hoe je je in leven hebt opgesteld. Bijvoorbeeld ”altijd op scherp staan, of je altijd terugtrekken”.

Voor meer informatie over je lichaam en signalen verwijs ik je graag naar het artikel: ons lichaam

Het belang van aanraken in het dagelijks leven:

 

Een arm om je heen, een knuffel van iemand die dicht bij je staat, even een kneepje in de hand...je hebt dan niet veel woorden meer nodig. Aanraken kan heel bevestigend zijn, laat je voelen dat je er mag zijn en dat de ander er kan zijn voor jou.

Sociale verbondenheid en stress

Gevoelscontact is voor ieder van ons een basis voor een goede emotionele ontwikkeling. Mensen zijn sociale wezens en van nature gericht op contact. We hebben allemaal op onze eigen manier behoefte aan betrokkenheid, waardering, aandacht en contact. Zowel prive als op het werk. Het heeft veel invloed op onze gehechtheid aan vrienden en familie. Maar het werkt door op ons stresssysteem en hoe we met druk omgaan.

Affectiviteit en eigenwaarde

Via aandacht en/of aanraking laat je ander voelen dat hij/zij belangrijk is. Daar zijn niet altijd veel woorden voor nodig. Een hand op je schouder, arm om je heen, een steun in de rug, een aai over de bol, knuffelen of vrijen... Het zijn allemaal natuurlijke manieren waarop we onze genegenheid, betrokkenheid en waardering in verschillende maten laten blijken. Een passende aanraking draagt bij aan het gevoel van bevestiging, verbondenheid en eigenwaarde. Het geeft je een gevoel van veiligheid en rust.

Heel anders is het als je aangeraakt wordt in de bus en je er niet op zit te wachten...dit is geen ontmoeting, maar een grens. Dit zal een andere reactie geven in jezelf. Wat doe je daar dan mee?

Lichaamsbewustwording

Aanraking helpt je om meer aanwezig te zijn in je lichaam. Het draagt bij in de groei van lichaamsbewustzijn en zelfbewustzijn.

 

Cookies & Privacy | Foto’s kinderhaptotherapie en kindercarroussel: Rachida de Guchteneire | Ontwerp & Realisatie door BetereKommunicatie.nl